Erilainen retki Oulangan kansallispuistoon

Karhunkierros, Kiutaköngäs, Jyrävä ja Myllykoski on varmasti Oulangan kansallispuiston tunnetuimpia nimiä ja kohteita. Itseltäni ironisesti puuttuu suoritus Karhunkierroksen kävelystä, vaikka muut sen kohteet ovat minulle tuttuja. Kansallispuisto yleisesti liitetään tähän maankuuluun vaellusreittiin, enkä sitä ihmettele, onhan sen varrella olevat kohteet aivan upeita. Huomasin viime tammikuussa alueen karttaa selaillessa, että puistoon kuuluu myös erillisiä alueita. Etelässä kalastajille tuttu Kuusinkijoki ja pohjoisessa laajat vähemmän kuljetut suoalueet. 


Matkani kävi nyt viikkoa ennen pääsiäislomia puiston pohjoisosassa sijaitsevalle suoalueelle ja kohti Kerojärven autiotupaa. Tämä retken tarkoitus oli päästä rentoutumaan luontoon ja nauttimaan puiston upeista, mutta vähemmän tunnetuista suoalueista. 


Retken lähtöpaikaksi valikoitui Isokuusikontien pääty, josta matkaa Kerojärven tuvalle on noin 6 km. Tämä lähtöpaikka ei ole virallinen ja tien päässä autot jätetään metsäautotien alkuun. Virallista talvireittiä tuvalle ei ole, vaan retkeilijä suunnistaa omin avuin tämän etapin.


Kesällä tänne kuljettaessa, lähtöpaikkana toimii Harjulammentien päässä sijaitseva opastuspiste. Pisteeltä lähtee merkitty polku harjua pitkin tuvalle. Talvella tämä tie ei valitettavasti ole aurattu, joten Isokuusikontien pää on etelästä tullessa kaikista helpoin ratkaisu tuvan saavuttamiseksi.

Ihastuin tähän Oulangan kansallispuistoon kohteeseen jo tutustumisvaiheessa: keskellä ”erämaata”, ja tupa järven rannassa.

Ensimmäinen vierailuni alueella oli Tammi- ja helmikuun vaihteessa yhdessä ystäväni Tommin kanssa. Tämä oli myös kuluvan talven ensimmäinen yön yli retki. Retki oli fyysisesti haastava ja muistutti taas hyvin, kuinka erilaista retkeily on talvella. Kevyt puuterilumi ja ahkio tulivat vaivalloisesti tuvalle asti.

Tuvalla on sauna, mikä on todellinen luksus pitkän hiihtopäivän jälkeen.

Kovan tuulen ansiosta tuvalle ei löytynyt valmista reittiä, joten suunnistimme kartan ja kompassin avulla perille saakka.

Palasin alueelle uudestaan viikko ennen pääsiäistä, koska upeat kynttiläkuuset ja suuret suoalueet jäivät mieleen. Tällä kertaa pakkasin kamppeeni ja päädyin yksin Isokuusikontien päätyyn noin kello 19 iltapäivällä. Aurinko oli juuri laskenut horisontin taakse, kun sain auton parkkiin. Söin päivällisen, tarkastin varusteet ja lähdin hiihtoon pulkka takanani. Ensimmäinen yönä minun tavoitteenani oli nukkua matkalla teltassa, kun tässä osassa puistoa leiriytyminen on sallittua kaikkialla. Noin 20 aikaan olin päässyt puiston puolelle ja haluamaani tunnelmaan. Aurinko oli ehtinyt laskea, ensimmäiset tähdet olivat syttyneet ja hiljaisuus oli täydellistä. Hanki kantoi juuri minut ja pääsin liikkumaan kevyesti eteenpäin. Raskas tammikuinen retki oli vain kaukainen muisto tällä hangella. 

Vain vähän matkaa puiston rajasta löysin leiripaikkani, mistä sain upean näkymän moneen suuntaan. Kokosin teltan, lämmitin vettä ja nautin upeasta tähtitaivaasta.

Kuun valossa retkeily on tunnelmallista.

Aamu valkeni raikkaana. Purin leirin ja lähdin hiihtämään. Edellisenä iltana ehdin autolta noin 1,5 kilometrin päähän, josta jatkoin loput 5 kilometriä Kerojärven tuvalle. Yön pakkanen oli kovettanut lumen pinnan kivikovaksi ja hiihtovauhti oli huimaa. Tässä osassa puistoa on todellista erämaa maisemaa ja luistolla olisi voinut jatkaa vaikka kansallispuiston pohjoisosaan asti. Saavutin tuvan nopeasti ja pääsin lounaan valmistukseen. Tapasin tuvalle edellisen yön viettäneen miehen koiransa kanssa ja päivällä paikallinen poromies päätyi tuvan pihaan makkaran paistoon. Pian päivällä lämpötila nousi reilusti plussan puolelle ja täydellinen kevätpäivä oli valmis. Päätin lämmittää saunan.

Lämpötila oli noin - 10 teltta aamuna.

Täydellinen kevätpäivä Kerojärven tuvalla.

Kerojärvi itsessään on upea ilmestys. Sitä ympäröi upeat kynttiläkuuset, aihkimännyt ja suoalueet. Vesistö sijaitsee oman arvioni mukaan tarpeeksi kaukana lähimmästä ihmisasutuksesta ja soiden ympäröimänä uskalsin ottaa juomaveteni suoraan järvestä. Kalaakin järvessä kuuleman mukaan löytyy, joten vapa ja vieheet matkaan.


Tämä alue on tällä hetkellä suosikkini kaikista kohteista Kuusamossa. Kohtalainen matka, upeat maisemat ja hyvin varustettu tupa. Tänne täytyy päästä kesällä uudestaan. Tämä paikka tarjoaa varmasti rauhaa kiireiseltä Karhunkierrokselta.